Valea Regională de Inovare Transilvania​

Valea Regională de Inovare Transilvania este un deziderat al ecosistemului regional de inovare de a iniția pe teritoriul Transilvaniei un spațiu de experiment și învățare, care să prioritizeze inovația ca motor de dezvoltare sustenabilă, în acord cu cerințele și obligațiile Dublei Tranziții Europene.

Conceptul de Vale Regională de Inovare

La nivel european

Acest concept din cadrul politicii de inovare a Uniunii Europene, lansate în anul 2022 prin Agenda Europeană pentru Inovare NEIA, reprezintă o abordare strategică pentru stimularea dezvoltării economice bazate pe inovație la nivel regional. O Vale Regională de Inovare este o zonă geografică sau teritoriu care se concentrează pe crearea, dezvoltarea și implementarea inovațiilor în diverse domenii, cu scopul de a sprijini creșterea economică durabilă și competitivitatea la nivel regional și european.

La nivel local

Implementarea Agendei Europe pentru Inovare și coagularea unei văi a inovării în regiunea Transilvania reprezintă o oportunitate semnificativă pentru dezvoltarea inovației și a ecosistemului de inovare. Cu implicarea Cvadruplu Helix și abordarea noastră de jos în sus, ne dorim să contribuim la realizarea acestor obiective.

Abordarea noastră

Importanța infrastructurii de testare

O politică centrală este susținerea infrastructurii pentru testarea proiectelor inovatoare, esențiale pentru economia viitorului.

Regândirea modelului de lucru

Ne concentrăm pe evitarea presiunii climatice prin dezvoltarea de infrastructură de testare în Europa de Est.

Crearea unui noi canal de acces la talent

Promovăm conectarea văilor europene pentru a facilita dezvoltarea sinergiilor și a interconectării văilor de inovație.

Popularizarea inovației

Ne propunem ca inovația să devină un spațiu inclusiv și accesibil pentru toți cetățenii și comunitățile din Transilvania.

Construirea unei comunități de schimbare

Recunoaștem importanța conexiunilor umane în inovație și susținem construirea unei comunități de actori pasionați de schimbare.

Redefinirea canalelor de circulație a cunoștințelor

Susținem accesul tinerilor antreprenori la infrastructura creată cu resurse europene și propunem alinierea legislației la abordările testate în alte văi.

11 aprilie 2023

Lansarea European Regional Innovation Valley of Transylvania (TRIV) printr-un proces participativ, cu scopul de a invita întregul ecosistem să contribuie la definirea misiunii și viziunii văii.

Iunie 2023

Sesiune de ideație publică și co-design de definire a ariilor de interes și acțiune ale Văii Regionale de Inovare Transilvania, pentru definire și dezvoltare în grupuri de lucru. 

Octombrie 2023

Finalizarea sesiunii de ideație publică printr-un proces desfășurat în mediul online care are ca scop finalizarea și concluzionarea primei etape din procesul de co-design. 

Noiembrie 2023

Întâlnire fizică de închidere a acestei etape a procesului care se finalizează cu definirea misiunii și viziunii văii regionale.

Agenda TRIV 2023

Procesul de co-design

Pentru definirea misiunii și viziunii Văii Regionale de Inovare Transilvania a fost inițiat un proces de co-design cu toți actorii interesați, care va fi de asemenea extins înspre teritoriile regionale din afara județului Cluj, pentru a permite crearea unui spațiu relevant pentru dezvoltarea în viitor a investițiilor necesare unei economii bazate pe cunoaștere și inovație a Transilvaniei.

Alte mențiuni despre evoluția procesului de co-design

Valea Regională de Inovare Transilvania acoperă teritoriul asociat arealului de activitate al Agenției de Dezvoltare Regională Nord Vest (CJ-BN-SJ-MM-BH-SM), actorii putând să se conecteze la valorile, misiunea și activitățiile viitoare ale acesteia în orice moment consideră oportun.

Actualizări privind Valea Regionali de Inovare Transilvania:

  • Implicarea Cvadruplului Helix: am angajat întregul Cvadruplu Helix din regiune, inclusiv Agenția de dezvoltare regională, universitățile, autoritățile locale, ONG-uri și companii, în procesul nostru. Mai mult de 80 de persoane s-au alăturat, iar grupurile de lucru formate au adunat peste 15-20 de experți în diverse domenii.
  • Definirea verticalității și orizontalitatii: am definit direcțiile verticale și orizontale ale văii și vom încheia acest proces la sfârșitul lunii octombrie 2023.
  • Interesul față de apelul Comisiei Europene: am exprimat interesul nostru pentru apelul Comisiei Europene pentru regiunile de inovare (RIV), cu termen limită la 18 septembrie.
  • Colaborare cu alte Văi Europene: am stabilit colaborări cu alte Văi Europene pentru a crea Văi Regionale de Inovare interconectate și am aplicat pentru primul proiect (termen limită 17 octombrie) pentru proiecte comune.

Dacă ai vreo curiozitate, vrei să ne transmiți un mesaj sau pur și simplu să ne conectăm, dă-ne un mesaj.